морски бряг преди буря

Как да се защитим по време на градушка?

Всеки може да попадне под удара на стихиите. За да сведете до минимум щетите, трябва да следвате прости правила.

Най-очевидното е не излизайте от дома, ако Хидрометеорологичният център прогнозира малък метеорологичен апокалипсис. Трябва да скриете колата под навес, да затворите прозорците и вратите, както и да проверите дали децата и домашните любимци не са останали на улицата.

Ако сте на улицата

Градът ви е застигнал на улицата на първо място, предпазвайте главата си от удари с чанта, дрехи, чадър. Не търсете защита под дърветата, големите градиенти, съчетани със силен вятър, могат да счупят клоните на дърветата, и можете просто да бъдете смачкани. Ако градът започна и вие сте на улицата, трябва да намерите надежден подслон. Те могат да бъдат балкон, автобусна спирка, веранда или магазин.

Ако сте у дома

Ако сте вкъщи по времето, когато градушката започва, тогава не бива да излизате. Необходимо е да стоите далеч от прозорците и временно да не използвате домакински уреди, тъй като понякога градушката е придружена от електрически разряд на мълния.

Ако сте на вилата

Ако градът е започнал, а вие сте на вилата или в планината, тогава не трябва да бягате, за да спасите реколтата си, защото можете сами да пострадате. Трябва незабавно да намерите подслон, при липса на сгради можете да използвате дъски или други импровизирани материали. Не можете да бъдете в низините, тъй като те могат да се напълнят с вода и да се превърнат в поток.

Обикновено се предупреждава за градушка предварително, така че имате време за подготовка и в двора. Разбира се, най-добре ще бъде да предвидите подобни инциденти и предварително да обезопасите реколтата в двора с предпазна мрежа против градушка. Те се изработват от полиетилен и са изключително здрави. Няма да има нужда при всеки град да губите част от реколтата си. Така, че не пестете излишно и предпазете вашата реколта от градушка и други агресивни атмосферни влияния.

В градския транспорт

Ако градът започне, когато сте в транспорт с фиксиран маршрут, не бива да го напускате. Автобусите се движат по фиксиран маршрут, така че можете да се возите колкото искате. Обикновено градушката не е дълга, средната й продължителност е около шест минути.

В автомобила

Ако градушката започне в момента, в който шофирате кола, тогава трябва да потърсите приюти наблизо, които могат да бъдат мостове или покрит паркинг. На пътя е най-добре да се придвижите отстрани на пътя, но не бива да спирате в низината, тъй като може да се стигне до наводнение. Не пътувайте до райони, където са се натрупали градиенти, за да не загубите контрол.

Важно е да не излизате от колата по време на градушка, а да обърнете гръб към стъклото, очите трябва да бъдат покрити. Можете да определите от коя страна духа вятърът и да паркирате колата, така че градушката да пада върху задното стъкло, а не на предното.

Не можете да спрете под дърветата, може мълния да попадне в тях или градиентите да съборят клони. Като научите предварително за валежите, трябва да помислите за защитата на машината. Може да а паркирате под навес или да се покрие с меки материали.

По време на голяма градушка, ако сте в кола или под защитата на друго убежище, не се опитвайте да бягате, за да спасите колата си от повреди. Ако градиентите причиняват повреда на метала и достатъчно силното ламинирано автостъкло, можете ли да си представите какво ще се случи с главата ви след атаката на ледените топчета. Здравето е по-важно от ламарината.

С какво да покриете колата си, ако не сте подготвени предварително? Можете да носите със себе си, например, останките от ролка подложка за ламинат или нещо подобно. Ако това изглежда екзотично за някого, има алтернативен начин. Опаковъчен филм на балончета се продава в отделите на супермаркета. Той струва стотинка и заема малко място в багажника. Вярно е, че след еднократна употреба най-вероятно ще трябва да бъде изхвърлен, но градушката не се случва ежедневно.

Но най-добрият начин трябва да се признае като закупуването на специална тента / покривало / с капак. Ако има такава, защитата на колата ви от градушка от вас ще изисква само бърза реакция.