хидроизолация

Какво представлява хидроизолацията и защо е необходима у дома?

Хидроизолирането е процесът на обработка на даден предмет или структура, така че да не пропуска вода и влага в специфични условия на употреба. Хидроизолирането се използва в строителството, корабоплаването, текстилната индустрия, електрониката и хранителната промишленост (например при картонените опаковки за течности).

Днес ще разгледаме хидроизолацията в контекста на строежа и поддръжката на един дом. Ако ви предстои строеж на къща или ремонт, продължавайте да четете, защото хидроизолацията е един от най-важните елементи, които трябва да обмислите.

Защо е необходима хидроизолацията?

Функцията на хидроизолацията в строителството е най-вече да предпази сградните конструкции от структурни повреди вследствие разрушителното действие на водата. При липса на хидроизолация, водата се просмуква в циментовите замазки и бетона. Когато температурите паднат, се разширява и създава пукнатини. Тези пропуквания могат да бъдат големи и видими с просто око, или миниатюрни и напълно незабележими.

Разбира се, и двата варианта са силно нежелателни, но вторият е значително по-рискован, защото обитателите може изобщо да не си дават сметка, че сградата, в която се намират, е компрометирана. А ако тези повреди не се отстранят в кратки срокове, влагата лесно може да достигне до армировката на сградата и да отключи процес на корозия, който може да причини още по-опасни структурни повреди.

За да се избегнат тези рискове и да се удължи живота на сградата, се използва хидроизолация във всички нейни части, които е вероятно да попаднат под влияние на влага.

За кои помещения у дома е подходяща хидроизолацията?

Както вече споменахме, тя е необходима навсякъде, където има вода. На първо място, това е покривът на къщата. Независимо дали покривът ви е плосък, едноскатен или многоскатен, той задължително трябва да бъде идеално предпазен. Неслучайно съществува поговорката, че една къща се руши откъм покрива!

Ако живеете в апартамент, може би си мислите, че тази ситуация не се отнася за вас. Грешите! Покривът е “обща част” от сградата, за която трябва да полагат грижи всички собственици от блока. Уви, на практика често се случва хидроизолацията на покрива да се поема изцяло от пряко засегнатите – а именно обитателите на последния етаж.

След това трябва да изолирате всички помещения, в които влагата по пода е почти постоянна. Едно от важните неща, които често се забравят при планирането на ремонт е хидроизолацията на откритите тераси. Те редовно са подложени на въздействието на дъжда. Бонусът на добре изолираната тераса е фактът, че можете много по-лесно да я почистите с помощта на водоструйка или дори с обикновен маркуч.

Последното място в дома, което задължително трябва да има хидроизолация са всички помещения в досег със земята. Това, разбира се, включва всички сутеренни помещения – мазета, подземни гаражи и други. Това са места, в които лесно може да проникне влага от земята. Хидроизолацията предотвратява този процес и така защитава подземните стаи от появата на мухъл и плесени. Отличната хидроизолация на тези помещения е критично важнa, когато подпочвените води са високи.

Ако вашата къща няма подземни помещения, то хидроизолацията трябва да се положи на пода на партерния етаж. Обърнете особено внимание на това, ако ремонтирате стара къща. Собствениците често допускат грешката да “запечатат къщата” – с нови дограми и изолация, която не диша. Това веднага води до проблеми с влагата и появата на мухъл. Решението на този проблем е комплексно, но важен елемент от него е да се хидроизолира пода на първия етаж. Така се предотвратява проникването на допълнителна влага откъм пода.

Какви видове хидроизолация се предлагат на пазара?

В днешно време съществува огромно разнообразие от хидроизолиращи материали. Те имат различни свойства и вашият избор ще зависи от мястото, което искате да изолирате. За покриви най-често се използват подпокривни мембрани и фолиа или битумни керемиди.

Плоските покриви могат да се изолират и с енергоефективна течна хидроизолация, която отразява максимално слънчевите лъчи. По този начин освен предпазването от влага, се намалява значително температурата в сградата, а оттук – и енергията, необходима за охлаждане.

Циментовите и течните хидроизолации са лесни за нанасяне и много често се използват за басейни, водни резервоари и други видове структури от подобен тип. Съществуват също така и продукти за инжектиране, които се използват за възстановяване на бетонни конструкции и коригиране на възникнали проблеми – за да се запълнят кухини, пукнатини и фуги.

Надяваме се, че успяхме да ви убедим във важността на добрата хидроизолация за всеки дом. Ако ви предстои ремонт и вече обмисляте какви продукти ще ви бъдат необходими, можете да се обърнете към специалист, който ще ви помогне да изберете най-подходящите материали.