Какви видове бял хляб има

Какви видове бял хляб има?

В зависимост от вашите вкусови предпочитания има много видове бял хляб. Те включват соден хляб, пълнозърнест хляб, багета и хляб с квас. Важно е да знаете кой хляб е подходящ за вас, за да можете да ядете вкусно, без да се притеснявате за здравето си.

Содена питка

В Ирландия съществуват няколко различни вида соден хляб. Някои от тях бяха направени от мека пшеница, а други от твърда пшеница. Всеки тип има своя собствена история и регионални вариации. Соденият хляб обаче е бърз хляб, който изисква малко или никакво месене. Най-добре се яде направо от фурната.

Соденият хляб е популярен за първи път в Ирландия по време на Големия картофен глад, настъпил между 1845 и 1849 г. Това е времето, когато над един милион ирландци умират от глад. Това принуди мнозина да емигрират в САЩ. Въвеждането на дървесна пепел като набухвател позволява да се прави соден хляб с мека пшеница.

В България содената питка е традиционен хляб за трапезата на Бъдни вечер.

Какви видове бял хляб има - содена питка

Пълнозърнест хляб

Независимо дали правите бърз сандвич или по-сложна вечеря, ще харесате вкуса и текстурата на пълнозърнестия хляб. Можете да го направите сами с няколко прости съставки.

Първата стъпка е да смесите брашното и водата. Приставката за гребло е идеална за тази задача. След омесването тестото трябва да е лепкаво и еластично. Ако е твърде лепкаво, добавете няколко супени лъжици наведнъж. Тестото ще втаса по-лесно, ако се остави да престои няколко минути.

Тестото ще втаса до максимален обем, когато маята започне да разгражда захарите. След като това се случи, тестото ще обърне посоките.

Хляб с квас

Използването на рецепта за бял хляб с квас ви позволява да имате вкусен хляб, който е лесен за приготвяне. Освен това е по-здравословно за вас. Съдържа много хранителни вещества, които помагат на тялото ви.

Хлябът с квас се прави с помощта на закваска. Съдържа естествено срещащи се дрожди и бактерии, които произвеждат млечна киселина, което му придава кисел вкус. Процесът на ферментация намалява количеството захари и нишестета в хляба. Освен това повишава бионаличността на повечето витамини и антиоксиданти.

Може да се направи от бяло брашно или пълнозърнесто брашно. Последният е с по-високо съдържание на фибри. Освен това съдържа няколко витамина, включително витамини от група В.

Какви видове бял хляб има - багета

Багета

Сред най-популярните видове хляб във френската кухня, багетата е идеалната гарнитура за редица ястия. Тестото е обилна смес от брашно и мая, а плътната му маса е идеална за потапяне в супи и сосове. Известен е и със своята възглавничка за дъвчене.

Традиционният френски хляб се прави с комбинация от брашно, сол, вода и мая. Това позволява на кората да придобие дълбок златист цвят, докато вътрешността е дъвчаща.

Pain de Campagne също е популярна френска закваска. Плътната троха е направена от смес от пълнозърнесто брашно и бяло брашно. Той също така се прави, за да позволи на кората да се разшири равномерно.

Селски хляб

Този вид хляб е храна, която всеки от нас отлично познава. Това е онзи мек хляб с хрупкава коричка, който мигновено ни връща в детството. Селският хляб се приготвя с много малко съставки, сред които пшенично брашно и жива закваска, втасва и се меси няколко пъти, за да се получи превъзходния вкус. Селски бял хляб ще откриете в предложенията на Симид – един от популярните производители на хляб в България.

Какви видове бял хляб има - селски