лаптоп на бяла повърхност

Нов или използван лаптоп е по-добре да си купите?

Търсите да си купите нов лаптоп? Налични са толкова много опции, а освен това трябва да решите дали да изберете нов, употребяван или ремонтиран такъв. Но не се притеснявайте, ние можем да ви помогнем. 

Ако искате да получите много висока стойност от следващата си покупка на лаптоп, обновената или нова опция може да изглежда доста примамлива. Но и купуването на лаптопи втора ръка е все по-модерно и има причина за това! Въпреки че може да съществува известна степен на риск, свързана със закупуването на употребяван продукт, дори от реномирани търговци на дребно, ние ще предоставим някои полезни съвети, за да си гарантирате, че купувате машина, от която ще бъдете доволни. 

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато анализирате вашите възможности. 

Спестяването 

Купуването на ремонтиран (или използван) лаптоп може да ви позволи някои сериозни спестявания. Въпреки че вероятно няма да можете да намерите всеки модел лаптоп, наличен за закупуване, тази опция си струва да се обмисли за хората, които търсят система за работа, обучение или общо ползване.  

Използвано НЕ е ремонтирано 

Тези два термина за „използвано“ и „ремонтирано“ наистина не могат да се използват взаимозаменяемо. Обновените лаптопи обикновено идват от компаниите производителки и са възстановени от професионалисти до възможно най-добро състояние. Стъпките могат да включват отделяне на единици за проверка на различни компоненти, включително батерия, вътрешно съхранение, захранване, портове и други части. 

Обикновено ще трябва да преминете през производителите и да изберете търговци на дребно за надеждни ремонтирани лаптопи. 

Лаптопите, които са класифицирани като „използвани“, се продават от потребители, които по една или друга причина вече не се нуждаят от тях. Използваните лаптопи не се проверяват задълбочено и потенциално може да възникне проблем с някой компонент. Но за това, разбира се, никога няма гаранция. Платформи като eBay и Craigslist също не проверяват продуктите си, преди да бъдат обявени за продан. 

Препоръчва се да отделите значително време за изследвания и разглеждане на машината, на която сте се спрели. Ето няколко практични съвета за закупуване на ремонтиран или използван лаптоп: 

  • Проверете веднага лаптопа за дефекти, които не са посочени от продавача. Това включва отваряне на устройството, за да получите бърз поглед отвътре; 
  • Попитайте за гаранции; 
  • Прочетете дребния шрифт, колкото и да ви е неприятно, за да видите какво се покрива от гаранцията; 
  • Помислете да използвате кредитна карта за плащане за употребявани лаптопи; 
  • Проверете правилата за връщане. 

Ако планирате да работите, да гледате видеоклипове, да пишете имейли и документи и да се занимавате с общо използване на интернет, ремонтиран или използван лаптоп е идеална възможност! 

Помнете, че купуването на лаптоп е много като покупка на кола, тъй като зависи от личните предпочитания. Може да нямате никакво желание да притежавате чисто нов лаптоп и ако също така искате да спестите малко пари, обновените и използвани опции със сигурност са верния път.  

В обобщение, ето едно бързо резюме: 

  • Нов – Купуването на нов лаптоп е скъпо, но вие ще сте първият, който ще го използва с пълна гаранция; 
  • Обновени – Тези компютри се продават от производителите и търговците. Те обикновено се покриват от поне ограничена гаранция; 
  • Използвани – Те са най-евтини, но без гаранции, разчитат единствено на думата на продавача. 

Е, избрахте ли какъв ще бъде вашият следващ лаптоп?