Правилната слънцезащита според типа на кожата

Типът кожа не е само един, както и нейните реакции след излагане на слънце за дълъг период. Поради тази причина трябва да знаете вашия тип кожа и какъв слънцезащитен крем да използвате. Само така ще получите правилната грижа. 

По-долу ще ви дадем информация за кожата и как да изберете слънцезащита спрямо типа ѝ. Нейното здраве е в правилната защита. С времето кожата ще ви се отблагодари.

Източник на изображението: freepik.com

Кожата и нейните свойства

Тя е естествената бариера, която предпазва тялото ни от инфекции и външни фактори, като слънце, студ и замърсявания. Кожата също действа и като терморегулатор, поддържайки телесната температура около 36-37 градуса. Но какво определя нейния цвят?  

Веществото меламин е определящ за нюансите на кожата. Получава се от аминокиселината тирозин и се произвежда от меланоцити в най-вътрешния слой на епидермиса. Меламинът присъства и в косата и очите.

Нивото, на което са меланоцитите, определя цвета на кожата, а той от своя страна, отговаря за нейната защита от слънчевата светлина. Колкото по-тъмна е, толкова по-висок е нейният SPF. Така тя абсорбира голяма част от UV лъчите без да уврежда свободните радикали. 

Тип кожа и защитен фактор 

Факторът на слънцезащитните продукти отговаря за времето подобрява защитните механизми на кожата. По-светлата кожа има нужда от по-висока защита, отколкото по-тъмната. Най-препоръчваният фактор е SPF 30, защото е подходящ за всеки тип кожа и за ежедневна употреба. 

Слънцезащитните продукти се разделят на пет категории в зависимост от техния фактор: 

 • Ниска защита – от 2 до 6;
 • Средна защита – от 8 до 12;
 • Висока защита –  от 15 до 25;
 • Много висока защита  – от 30 до 50;
 • Ултра висока защита – 50+

Ето и типовете кожа и подходящите фактори за нея: 

 • Тип 1: Много светла кожа с голям брой лунички – тя не е склонна да почернява и винаги изгаря, така че за нея се изисква SPF 50+.
 • Тип 2: Светла кожа с лунички – този тип кожа също изгаря лесно и отнема повече време, за да добие тен. Препоръчва се SPF 30.
 • Тип 3: Бяла кожа – изгаря умерено, като за нея също се препоръчва фактор SPF 30. При продължителни периоди на слънце е добре да се използва SPF 50 и повече. 
 • Тип 4: Леко тъмна кожа – пигментира се лесно и за кратко време. Минималният слънцезащитен фактор е  SPF 10.
 • Тип 5: Тъмна кожа – Рядко изгаря и постига бърз и наситен тен. Препоръчва се SPF 8.
 • Тип 6: Много тъмна кожа – Практически почти никога не изгаря и за нея е подходящ SPF 6.

Тип кожа и възраст

Когато избирате слънцезащитен крем, обърнете внимание на типа на кожа ви – нормална, мазна, смесена или суха. Също така, трябва да изберете адекватна защита за най-чувствителните зони, като лицето, шията и устните. 

Продуктите за слънцезащита могат да бъдат намерени под различни форми – кремове, спейове, лосиони, стикове и др. Даже някои марки предлагат тонирани кремове с предпазващ фактор. Изберете начин на прилагане, който е удобен за вас.

Може би сте чували фразата „кожата има памет“. За нея си има причина, тъй като децата са с много чувствителна кожа и не се препоръчва да се излагат за дълго време на директна слънчева светлина. Те винаги трябва да са със слънцезащитен крем и комфортни дрехи и шапка.  

По-големите деца са и по-активни. За тях е нужен водоустойчива слънцезащита, която да издържи на пот и вода. Така мъниците ще могат да се насладят на игрите край басейна, на плажа или в парка, докато са напълно защитени. В много аптеки ще намерите продукти, които са предназначени точно за най-малките. 

Допълнителни съображения

Има и още няколко съвета, които биха ви били полезни, за да бъдете максимално защитени от вредно влияние на UV лъчите.  

Винаги нанасяйте слънцезащитен продукт:

 • Независимо дали навън е облачно.
 • 15 до 30 минути преди излагане на слънце, за да се постигне по-добро усвояване. 
 • Повторно след около 2 часа, особено ако е имало контакт с вода или сте се изпотили. 

Макар и слънцето да носи много ползи, продължителното излагане без защита може да причини сериозни последствия. Най-сериозното от тях е рак на кожата, а освен него са възможни петна, бръчки и бенки.