риза панталон и сако закачени на закачалка в гардероб

Съставяме минималният гардероб за всяка жена

„Минимализмът никога не е имал нищо общо с желанието. Напротив, минимализмът е отказ от излишното в полза на най-важното. “ Джошуа Фийлдс Милбърн 

Минималистична мода. Това е една от най-обсъжданите теми в общността за екологично потребление. Преходът от периодично връщане, бързо губене на актуалност, „бърза мода“ към минималистичен гардероб е средство за преминаване към съзнателен начин на живот и може да бъде невероятно труден, особено за онези, които възнамеряват да го прилагат. 

Ако тръгвате по пътя на „бавната мода“ и искате да създадете минимален гардероб, вижте нашите съвети откъде да започнете! 

Разтоварете своя гардероб 

Започнете да изграждате своя рационален гардероб с инвентаризация на това, което имате в момента. Сортирайте и разделете дрехите си, разделяйки нещата на три отделни групи: Благотворителност, Продажба и Съхранение. Когато решавате какво да оставите, помислете колко често носите този артикул и дали той съвпада с основното облекло, което планирате да закупите. Оставяйте само нещата, които обичате и които ще носите често. Дори и да не са произведени от съзнателни или етични марки, ако са в гардероба ви и ви харесват много, оставете ги.  

Не забравяйте, че съзнателната мода е не само за поддържане на марки на бавни продукти, но и за даване на нов живот на съществуващите артикули, а не за попълване на депата. Оставете настрана дрехи, които няма да носите, но които са в добро състояние, за да ги продадете онлайн. Парите, спечелени от продажбата на тези неща, ще бъдат идеална инвестиция във дрехи от висококачествени материи за вашия минималистичен гардероб. 

Последната купчина са неща, които ще бъдат дарени. Дайте ги на местната благотворителна организация. Запомнете едно: започнете бавно. Не ви препоръчваме да се отървете от всички неща наведнъж. През следващата година постепенно сменяйте купчината дрехи за един или два качествени предмета. Такъв подход ще направи процеса по-малко обременителен и по-достъпен от финансова гледна точка. 

Определете вашия стил и създайте уникални образи в новия гардероб

Може би най-важният съвет при създаването на минимален гардероб: намерете свой уникален стил. Оставете сезонните тенденции и стилни етикети. Автентичният гардероб по всяко време трябва да отразява вашата личност и да съответства на вашето самоусещане. Задайте си въпроси за размишление: Какво искам да изразявам с дрехите си? С какви дрехи и материи се чувствам най-удобно? Какви цветове, шарки и аксесоари подчертават истинското ми Аз и най-добре допълват моята личност? Много е важно да се чувствате уверени и комфортно в дрехите, които носите. Намерете своя стил и създайте практични модни комбинации на дрехи, които ще ви допаднат.  

Спестете от стоки от първа необходимост и направете покупки втора употреба 

Очаква се най-сдържаният фактор при съставянето на минималистичен гардероб е цената. Висококачествените дрехи имат много по-висок ценови маркер в сравнение с неща от магазините за бърза мода, което е съвсем разумно, защото етичните компании използват трайни екологични материи и плащат на служителите добри заплати плюс социални придобивки. Във всеки случай придобиването на такива неща може да бъде непоносима и дори недопустима загуба за повечето от нас.  

Не мислете, че трябва да замените целия гардероб наведнъж. Започнете с малки, започнете да пестите от скъпи предмети като зимни якета или най-висок клас деним. Когато създавате минимален гардероб, не забравяйте, че плащате за качество, а не за количество. Ако погледнете мащабно и разберете колко пари ще спестите по-късно, всичко няма да ви се стори толкова обезсърчително. Това се усеща особено по време на предварителното планиране и бюджетиране на голяма покупка. И накрая, купувайте от акции. Много етични марки предлагат отстъпки за сезонни артикули и предлагат купони, когато се регистрират за своя бюлетин.  

Погрижете се за дрехите си 

Макар и с минимален гардероб, ще искате да осигурите на нещата правилни условия за изпиране и съхранение. Това не само ще ги предпази от случайни повреди, но и ще ви позволи да носите такива дрехи в продължение на много години. Няколко съвета за грижа: перете бельото си на ръка, харчете пари за параходни и дървени закачалки, разберете какви неща се нуждаят от химически чистене.  

Общата грижа, свързана с поддържането на минималистичен гардероб, е да нямате неща за специален повод. Независимо дали става въпрос за дрехи за майчинство, сватбено облекло или ансамбъл за почивка на островите. Като алтернатива също обичаме да споделяме дрехи с приятели, което е удобен начин да спестим пари.