усмихната жена държи купа с плодове

Защо е важно да се храним здравословно?

Храненето здравословно е наистина важно за нашето здраве. Храната, която ядем всеки ден, може да бъде истинско лекарство или отрова.

Дори ако говорим за онкологичните заболявания, често срещани днес. Това заболяване набира масова скорост, и лекарите казват, че първата причина е недохранването. Чрез диетата си провокираме възпалителни и злокачествени процеси в нашето тяло.

Според твърденията на Световен фонд за изследване на рака, приблизително 35% от раковите процеси възникват поради неправилно хранене.

Просто помислете за това. Човек трябва само да започне да яде правилните продукти, изоставяйки всичко вредно и ще можете да намалите рисковете от тежки заболявания с една трета. В това число се включват още затлъстяване, диабет и хормонален дисбаланс.

Какво да ядете, за да сте здрав човек?

За да сте здрав човек, трябва да се храните правилно. Но какво е „правилно“? В крайна сметка червеното месо е подходящо за някого. Но лекарите го препоръчват да се консумира не повече от 500 грама на седмица.

И така какво здравословно да ядем?

Трябва да ядете най-обикновената проста храна. Без никакви консерванти, оцветители, хранителни добавки.

Това, което са яли нашите предци, е подходящо за нашата диета.

За да сте здрав човек, трябва да ядете зърнени храни, зеленчуци, плодове. Ако искате месо, опитайте се да купувате пресни продукти на фермерските пазари. Същото важи и за рибата. Нищо не е по-добро от свеж продукт.

Доказано е, че най-полезната храна са зеленчуците, варените храни (а не пържените в масло). Например, препоръчва се да избягваме отделите за месо. По-добре е да откажете колбаси. Това са канцерогени за нашето тяло.

Искате сладко, тогава изберете сушени плодове за чай. Или потърсете в интернет рецепти за здравословни сладки (от овесени ядки, фурми, яйца, извара).

Трябва да се грижите за здравето и продължителността на живота.

През зимата всички харесваме кисело зеле, кисели краставички, вкусните туршии. Както и зърнени храни, варени зеленчуци (или задушени). Приготвяйте бобови растения, извара с мед, ябълка, канела, риба  със зеленчуци. За чай е добре печени ябълки с извара или сушени плодове.

Правилата на здравословното хранене

Основните правила за здравословно хранене са разнообразна диета и редовност. В диетата трябва да присъстват всички видове продукти от растителен и животински произход.

Как да се храним правилно

За закуска и обяд яжте богати на протеини храни. Това са различни зърнени храни, извара, яйца, риба и месо. Трябва да добавите разнообразни зеленчуци към ежедневното меню, било то на салата или готвени. Ако нямате  достатъчно време да си ги приготвите за обяд, поръчайте от разнообразното меню на Foodpanda.

Яжте по едно и също време. Това ще предотврати храносмилателни проблеми. Храненето трябва да се извършва пет пъти на ден, на малки порции, без преяждане.

Пийте много вода. Говорим за вода, а не за течност. Пиенето на много вода елиминира запека и подобрява състоянието на кожата и косата. Уверете се, че плодовете и зеленчуците доминират в диетата. В тях има много фибри, микроелементи, минерални соли, витамини и други полезни вещества.

Дъвчете старателно и бавно храната си. Това ще увеличи максимално усвояването на полезните вещества, които се съдържат в него. Освен това ще удължи удоволствието от нея.

Елиминирайте бързо хранене от диетата си и се опитайте да не ядете преработени храни. Веднъж седмично организирайте дни за гладуване. Тези прочистващи дни са полезни за всички, не само за тези, които страдат от затлъстяване или се борят с излишното тегло. Те не се препоръчват за хора, страдащи от определени заболявания, така че е добре да се информирате дали прочистващите дни са подходящи за вас, преди да ги приложите.

За да има по-голям ефект здравословното хранене, трябва да се движите доста и активно. Необходимо е не само редовно да посещавате фитнес залата, но и да използвате всяка възможност да харчите калории: оставете асансьора, ходете повече, прекарвайте свободното време на открито в активни игри. Храненето здравословно е ключът към здравето, запазването на младостта и външната привлекателност.