жена с красива огърлица с камъни и бяла рокля без презрамки

Най-популярните камъни за бижута и тяхната символика

Цирконий

Един от най-широко познатите камъни, използвани при изработката на бижута у нас, е цирконият. Той се получава при обработка на химичния елемент Цирконий, след която се получават прозрачни камъни, наподобяващи на диамантите. Цирконите могат да бъдат в различни цветове, но най-често са предпочитани в бяло.

Те имат красив и деликатен блясък, затова намират място в изработката на обеци, гривни и пръстени с циркони. В допълнение, цената им е значително по-ниска от тези на най-известния скъпоценен камък. Смята се, че цирконият е символ на изящество, красота и чистота. Според някои древни учения, този камък може да съхранява енергия и помага да пречистите аурата си.

Аметист

Аметистът е полускъпоценен камък, който лесно ще познаете по дълбокия и нежен лилав цвят. Сякаш е събрал в себе си парченца от друга галактика. В миналото цената им е била изключително висока. Дори според някои експерти е надхвърляла тази на диамантите. По-късно обаче големи залежи на аметист са открити в Южна Америка и производството му става по-разпространено. Въпреки това, този лилав камък не губи красотата си. Смята се, че има способността да успокоява и балансира, затова често се свърза  с любов и щастие.

Рубин

Рубините са известни с наситено червения цвят, от където идва и тяхното име. На латински думата “rubrum” означава “червено”. Интересен факт е, че в природата те по-често се срещат в розов цвят, а за да придобият така желания тъмно червен оттенък, преминават през специална обработка, която включва нагряване. Рубинът е камък, който се свързва със страстта, силната любов и привързаност. Затова бижу с рубин е идеален подарък за любимия човек.

Сапфир

Още един красив камък, който ще ви очарова със своята изящност – това е сапфирът. Той е с наситен тъмносин цвят. Векове наред той е бил почитан от владетелските династии в различни страни. Доказателство за това са множеството аристократични бижута, в които е включен именно сапфира. Голям син сапфир стои и в центъра на кръста на британската корона, която кралица Елизабет Втора носи по време на официални церемонии. Годежният пръстен на принцеса Даяна, който по-късно принц Уилям подари на Кейт Мидълтън, също се отличава с голям сапфир в средата, обграден от 14 диаманта за разкош.

Смарагд

Изумрудът, известен още като емералд или смарагд, е красив скъпоценен камък в зелен цвят. Той също намира широко приложение в бижутерската индустрия години наред. Заради наситения зелен цвят, смята се, че той символизира живота, вечно прераждащата се вселена и надеждата. В някои страни по света, смарагдът е символ на непоклатимата вяра в бог и безсмъртието на душата.

Диамант

Каквото и да се каже за този камък няма да е достатъчно да опише неговото запазено място на пиедестала на всички скъпоценни камъни. Нещото, което прави диамантите толкова специални, не е просто изключително високата им цена. За да бъде създаден диамант в природата минават хиляди години. Затова те са толкова уникални и ценени.

В съвременната култура, те са израз на богатство и високо материално положение. Много хора ги купуват и заради факта, че те запазват стойността си и могат дори да бъдат предавани като семейно наследство. Диамантът е предпочитаният камък за сватбени пръстени, но намират широко приложение и в изработката на други бижута и аксесоари.

Това са едни от най-известните и широкоизползвани камъни, с помощта на които бижутерите изработват прекрасни творения, които може да добавите към своята колекция. Кои е вашият любим камък?