кафе с наситен аромат от капсула

Колко различни начина съществуват за приготвянето на чаша кафе?

Всеки човек има навици, които му помагат да прекара деня по възможно най-добрия за него начин. Много от тези навици са създадени през продължение на живота му и се отнасят до дейности, които му доставят удоволствие. Един такъв навик е пиенето на кафе сутрин. От една страна, горещата напитка ни помага да се събудим, действа ободряващо и енергизиращо, от друга – ароматът и вкусът на кафето ни доставят огромно удоволствие. Много хора приемат първата чаша кафе от капсула Nespresso като сутрешната им награда, затова че са се събудили и трябва да поемат отговорността да излязат навън или да свършат някоя друга задача. Замисляли ли сте се обаче колко различни начина има за приготвянето на една чаша кафе?

Кафе капсула Nespresso

Това е един от най-модерните и най-удобните начини да си приготвите чаша горещо кафе със силен аромат. Благодарение на съвременна технология, кафето е херметически затворено в капсула. Машините за капсули са създадени, за да извлекат аромата и полезните свойства от херметически затвореното кафе, посредством струя вода. С оглед на това се получава чаша кафе с наситен вкус, а процесът на извличане е прецизиран до съвършенство. Макар да звучи, като нещо, което отнема време, всъщност чаша кафе Nespresso се приготвя за по-малко от минута, с натискането на 1 бутон. Основната причина е, че рано сутрин никой не обича сложните неща.

Чаша горещо еспресо

Едва ли има по-разпространено кафе от еспресото. Най-често сорта зърна, които се използват за него са Арабика или Робуста. Хубаво еспресо се получава, когато зърната кафе се изпекат на 200 градуса за десетина минути. След това се оставят да престоят и се пакетират.

За една чаша еспресо трябват под 10 грама мляно кафе и около 30 секунди. Еспресото трябва да има богат каймак и наситен вкус. Най-добрите машини за еспресо го приготвят под налягане 9 бара. От тук нататък как ще се насладите на чашата горещо кафе си е изцяло ваша работа.

кафе зърна след печене

Бързо разтворимото кафе

Това е може би един от най-бързите начини, чрез които можете да се сдобиете с чаша горещо кафе. За да стигне до вас обаче под тази си форма, инстантното кафе минава през няколко процеса на обработка. Зърната се берат, пекат на 165 °C до 15 мин. или пък на до 4 минути (флуидизирано печене). След това се мелят, смесват се с вода,загряват се и смачкват. Получава се консистенция, която впоследствие се обработва допълнително и се отстранява водата от нея, чрез изсушаване или загряване. След този процес на дехидратация се получава инстантното кафе, такова каквото го познаваме всички.

Хората обичат да пият от него, защото им спестява време. Освен това се приготвя изключително лесно, както с гореща вода, така и със студена. Някъде по света пък дори го приготвят с горещо мляко.

Шварц кафето

За да получите шварц кафе ще ви е необходима френска преса или машина с филтър. Ако трябва да го сравним с еспресото, шварц кафето се получава много по-бавно. На практика, вряща вода преминава през кафените зърна и след това попада в чашата ви. За този вид кафе, кафето не е ситно смляно, а малко по-едро и това допълнително забавя процеса. Почитателите му считат, че именно благодарение на тази технология се усеща истинския аромат на кафето.

За заключение

Безспорно всеки си обича неговият начин за приготвяне на кафе най-много. Много трудно хората експериментират или пък променят навиците си, когато става въпрос за вече изграден навик. Истината е обаче, че технологиите се развиват, а с тях и кафе машините, които ни позволяват да се насладим на все по-наситен аромат на зърна.