шишенца с парфюми на фона на различни цветя

Фалшиви продукти дебнат отвсякъде – как да се предпазим?

Имитации на маркови продукти заливат пазарите навсякъде по света и особено в по-развитите държави. Желанието на хората да притежават продукти на известни дизайнерски брандове, подхранва една незаконна индустрия за милиарди долари, която оперира в сивия сектор. Разбира се, потребителите не винаги съзнателно избират да купят ментета, а по-скоро биват подведени. Проблемите около фалшивите продукти са наистина много и сериозни. В тази статия ще потърсим отговор на въпросите как може да се предпазим от подобен тип измами, за да не хвърляме парите си на вятъра?

Покупката на ментета – по-опасна отколкото предполагате

Не са малко хората, които намират покупката на имитации за нормално. Това обаче крие някои сериозни проблеми. Производителите на тези стоки влагат големи суми, за да рекламират и популяризират продуктите си, а производителите на фалшификатите печелят на техен гръб. Освен това, те не плащат дължимите данъци и такси и често работниците, които ги произвеждат, работят при неприемливи условия на труд.

Но дори да си представите, че това са причини, които не ви засягат пряко, употребата на имитационни продукти (от всякакъв тип) може да доведе до сериозни рискове за здравето ви. Материалите, които се използват за направата им често са с ниско качество и неясен произход. Не е изключено те да бъдат опасни, тъй като не преминават никакви тестове за качество и не отговарят на редица стандарти, които големите брандове стриктно спазват. На това се дължи по-ниската им неща. Но винаги имайте едно на ум, че евтиното излиза скъпо.

Кои продукти са най-фалшифицирани ?

Луксозните дизайнерски брандове най-често попадат под обсега на производителите на ментета. Високата им цена стимулира потребителите да потърсят по-достъпни опции, които в повечето случаи са имитации.

На челни позиции в списъка се нареждат обувките – както спортни, така и официални. Дамските чанти, портмонета и колани също лесно може да намерите в магазини, онлайн, както и на различни пазари и сергии.

В последните години, изключително популярни станаха имитации на скъпа козметика и най-вече гримове на известни марки. Луксозните маркови парфюми също са сред продуктите, които изобилстват от ментета.

Как да се предпазим от това да бъдем измамени?

Има няколко важни правила, които е добре да спазвате, за да сте сигурни, че нещата, които купувате идват от оригиналния им производител.

На първо място, внимавайте от къде ги купувате. Например, ако сте решили да си купите нов парфюм, вземете го от магазин или сайт за оригинални парфюми. Как да разберете дали е такъв. Винаги може да разгледате онлайн ревюта на конкретния търговец, а също и дали е включен в списъка с официални дистрибутори на дадените марки. Избягвайте всякакви съмнителни обяви в интернет, малки сергийки и магазини, особено ако знаете, че там се продават имитации. Излишно е да споменаваме подозрителните хора, които продават стока на улицата.

Второ, обърнете внимание на цената. Разбира се, че и луксозните продукти, могат да се продават с намаление, но ако цената е прекалено ниска, то най-вероятно се опитват да ви измамят. Така че не се хващайте на въдицата. По-добре инвестирайте тези пари в по-евтин, но качествен продукт, отколкото в менте.

Ако имате възможност да видите продукта, непременно обърнете внимание на детайлите: как е опакован, как е изписано името на бранда, дали логото е същото. Любим трик на производителите на имитации е да разместват букви или елементи от логото на бранда, за да подведат потребителите.

Спазвайки тези правила, значително намалявате шанса да попаднете на некоректен търговец, който ще ви продаде некачествена стока. По този начин няма да подложите живота и здравето си на рискове.