две малки момченца заобградени и учебници и глобус, четат учебник

Как учат най-умните деца в Европа?

Качеството на образователната система е от централно значение за развитието и благополучието на дадена страна, тъй като училището е институцията, която трябва да подготви бъдещите граждани да бъдат полезна част от обществото. За съжаление, дори в съвременните образователни системи на едни от най-развитите стани, проблеми не липсват. На фона на всичко това, една страна с изключително нетрадиционен и различен подход към образованието, успява да създаде едни от най-умните деца в Европа. Вероятно вече сте познали, че говорим не за коя да е страна, а Финландия.

Училище без домашни и скучни уроци

Когато си помислите за училище, вероятно първите ви асоциации са сложните уроци и безкрайното писане на домашни. Може би ще останете учудени, но финландските деца нямат домашни. Учителите споделят, че децата трябва да имат време да играят след училище, да изследват света и да се забавляват. А това няма как да стане, ако имат тонове домашни.

Уроците им са много по-ориентирани към това да научат децата как да се справят с живота. Затова те учат всякакви нетрадиционни дисциплини в училище. Програмата е така направена, че се отделя еднакво внимание както на точните науки, така на разказвателните предмети и изкуствата. В програмата им ще откриете интересни часове по технология и предприемачество, околна среда, финансова грамотност и др.

Ако попитате учителите по история във Финландия, какво е най-важно децата да знаят, непременно ще чуете отговор, който включва дати и години, наизустени от учениците. Оказва се, че финландските деца не е нужно да знаят всяка дата и година. За образователната система е по-важно те да могат да тълкуват какви са социалните и икономическите последици от дадено събитие, а кога точно е станало, могат лесно да проверят в Google. Шокиращо, нали?

Децата нямат тежки изпити и контролни, което намалява значително стреса и всъщност им позволява да приемат ходенето на училище като приятна част от тяхното ежедневие, а не като скучно задължение.

Мобилните телефони са разрешени

Знаете колко често у нас се дискутира темата дали мобилните телефони и други устройства трябва да са разрешени в класната стая. Ще срещнете родители и учители, които подкрепят едната или другата теза. Но по-често идеята те да са забранени надделява. Във финландските класни стаи, телефоните не само че са разрешени, но те дори са част от самото обучение. Учениците ги използват, за да играят образователни игри по време на час. А когато най-малките се разсейват, те учтиво биват помолени от учителите да приберат телефона в раницата.

Професията на учителя се ползва с голямо уважение

Още една разлика е престижът, с който се ползва учителската професия. Да бъдеш учител е не просто професия, а призвание. Това е нещо, в което финландците дълбоко вярват. За да станеш учител е нужно да минеш през сериозно обучение и да се пребориш с още по-сериозна конкуренция. За 120 места в дадено училище се борят над 3000 кандидати. Така че, сами може да прецените, че учителите стават само най-подготвените и отдадените.

Няма лошо училище

В България, когато трябва да решат в кое училище да учи детето им, започва една борба за места и родителите по всякакъв начин се старая детето им да бъде прието в “елитно училище”. Във Финландия няма добри и лоши училища. Резултатите на децата са почти еднакво високи във всяко училище. Там почти няма частни училища, тъй като държавните успяват да се справят отлично с подготовката на децата.

Финландската образователна система наистина е различна и може би не е приложима за всяко едно общество, но тя дава резултати. Може би е време да се замислим дали наистина учим децата на важни умения, или ги караме да запаметят ужасно много информация, без тя да носи особени ползи за тяхното развитие.