Спирачната система трябва винаги да е в изправност!

Спирачната система трябва винаги да е в изправност!

Системата за спиране е един от основните компоненти, отговорни за безопасността на всяко едно превозно средство. Затова е излишно да казваме, че трябва да ѝ отделяте внимание и да я поддържате в изправност.

Как да се погрижите за изправността на спирачките?

Редовно проверявайте състоянието на накладките и дисковете

Тези два елемента са контактната точка между спирачната система и гумите на вашата кола. За да могат да осигурят ефикасно спиране, когато това се налага, те се подлагат на много сериозни натоварвания. А това означава, че се износват много по-бързо от останалите компоненти и трябва да бъдат сменяни по-често.

Експертите от NasAuto.bg съветват да проверявате дисковете и накладките на всеки 15/20 000 км и ако установите, че накладките са износени незабавно да ги смените.

Проверявайте течността на спирачките

Когато натиснете спирачния педал, налягането в спирачната течност се повишава и тя се прехвърля от главния цилиндър, през спирачните линии, които прехвърлят това налягане към дисковете и накладките. Следователно, тази течност има много важна роля за правилната работа на цялата спирачна система.

За съжаление, тя привлича влагата, а това може да бъде много опасно, тъй като влагата причинява корозия на металните компоненти, намалява точката ѝ на кипене и в крайна сметка влияе върху ефективната ѝ работа.

Затова специалистите съветват тя да бъде сменяна на всеки 40 000 км.

Обезвъздушавайте спирачните линии

По време на смяната на течността на спирачките е препоръчително да обезвъздушите спирачните линии, за да отстраните въздуха в тях. Това можете да извършите като натискате спирачния педал като едновременно с това регулирате вентила за обезвъздушаване. А можете да обезвъздушите системата и по време на планираната проверка на състоянието на спирачките. 

Кога ще направите профилактика на линиите вие решавате, но ако се спрете на първия вариант, от NasAuto.bg съветват да го правите на всеки 2 – 3 години.

Не забравяйте спирачните апарати и другите хидравлични системи

Спирачните апарати и другите хидравлични компоненти като главен цилиндър, спирачни цилиндри, тръби и други не се заменят поради износване, причинено от натоварване и триене, а поради случайно счупване или износване. Затова и няма определен срок, в който трябва да им се извършва преглед. Това обаче не означава, че те не се нуждаят от такъв. Проблемът в случая е, че ако нямате достатъчно познания не само няма да разберете, че тези компоненти са за смяна, но дори и да се досетите, няма да можете да извършите диагностиката и съответно подмяната. Затова е силно препоръчително, когато отидете в сервиз за регулярна поддръжка на останалите компоненти от спирачната система да помолите механиците да погледнат състоянието на спирачните апарати и хидравличните системи.

Надграждайте спирачната система

Когато се наложи да извършите смяна на някой от компонентите на спирачките, имате ли възможност да надградите – направете го. Това е изключително добра възможност да увеличите производителността и да удължите живота на системата. 

Добър пример за надграждане е например да смените накладките с такива от по-висок клас или керамични, които не само за по-тихи, но и произвеждат много по-малко спирачен прах.

В заключение

Не забравяйте в нито един момент, че спирачките се грижат за вашата безопасност на пътя и трябва да се погрижите цялата система да е винаги в изправност. Това означава да не пропускате регулярните прегледи на най-често износващите се компоненти и да ги подменяте, когато това се налага. Означава също така да не натоварвате допълнително системата с екстремно каране, постоянно натискате на спирачния педал или извършване на други действия, които биха причинили намаляване ефективността на спирачната система. 

Преценявайте внимателно и магазините за авточасти, от които пазарувате. Имате ли възможност избирайте такива, за които сте сигурни, че предлагат оригинални ОЕ части с високо качество, от популярни марки и на прилични цени.