здравословна храна добре презентирана в кръгла чиния

Как да подредим чиниите или основните принципи на презентацията на храна

Вкусното ястие ще активира всичките ви сетива, не просто обонянието и вкуса. Едно добре презентирано ястие ще ви допадне на външен вид и ще започнете да се облизвате. Интересен факт е, че чрез стратегическо подреждане на чинията, автоматично ще оцените ястието като висококачествено. Освен това е по-вероятно да се насладите повече на вкуса му и да имате по-високо мнение за него. С помощта на Anmar, които са лидери на пазара на чинии, купи и плата, изготвихме кратък наръчник, обръщащ внимание на принципите на презентиране на храната. Да направиш добра презентация на едно блюдо е едновременно изкуство и наука. Готвачите и ентусиастите в готвенето трябва да се доверят на своята креативност и да играят с цвят и текстура, за да създадат визуална привлекателност.

Как да създадете перфектната чиния?

Започнете от вида на чинията. Може да се изкушите да извадите всяка стара чиния от шкафа, но това няма да е достатъчно. Трябва да вземете предвид размера, формата и цвета на чинията, която ще използвате. Обикновено готвачите използват бели чинии, защото те контрастират добре с храната. Въпреки това и други цветни керамични чинии могат да послужат много добре, в зависимост от цвета на представената храна.

Размерът на чинията трябва да е достатъчно голям, така че яденето да не я затрупва. Трябва и да е достатъчно малък, за да може все пак порциите да са засищащи.

Изберете чиния, която е твърде голяма и храната ви ще изглежда недостатъчна. Изберете чиния, която е твърде малка и яденето ви ще изглежда твърде много.

Формата на чинията пък може драстично да повлияе на представянето на вашата храна. Най-доброто правило е да изберете форма, съвпадаща с храната, която сервирате. Например квадратна чиния за лазаня или кръгла чиния за палачинки са чудесен избор.

Съвет от нас е да избягвате прекалено нестандартните форми чинии, особено ако сте начинаещ в презентирането на храна.

Перфектното разположение

След като изберете чинии е време да минете към съществената част. Нека да видим кои са научните факти при създаването на естетически приятните ястия.

По часовниковата стрелка

Ако ще подреждате кръгла чиния, може да си представите, че тя е часовник. Представете си числата по краищата и така лесно ще се ориентирате къде да поставите определени храни. Спазвайки тези правила, вашата храна ще бъде равномерно подредена.

  • Между 12 и 3 часа трябва да поставите зеленчуците;
  • Между 3 и 9 часа е мястото, определено за месо;
  • Между 9 и 12 допълненията като пюре, гарнитура и тн.
месо поставено в чиния презентирано красиво

Заложете на симетрията

Според науката, хората намират нещата, които са симетрични, по-привлекателни, отколкото асиметричните. Използвайте този принцип в своя полза и се уверете, че чинията ви има симетрия.

Използвайте бялото пространство

Не подценявайте силата на бялото пространство. За да създадете идеалната чиния, разпределете храната си и оставете части от съда празни. Това ще направи вашата храна да изглежда по-чиста, по-елегантна и като цяло по-професионална.

Създаването на перфектната чиния означава да се обърне внимание на всеки детайл. Това важи и за това какви храни се представят.

Поставете влажните ястия, като картофеното пюре, преди другите елементи. След това можете да поставите и останалата част от храната върху или до пюрето, за да не се разместят и да развалят идеалната ви чиния.

Винаги използвайте нечетни числа

Когато сервирате отделни храни, винаги ги подреждайте в нечетно число. Въпреки че препоръчваме да останете симетрични с цялата презентация, човешкият мозък намира нечетните числа по-приятни от четните. Например, ако сервирате равиоли, поставете пет в чинията вместо четири или шест, за да постигнете идеалната презентация.

Малките детайли

За да постигнете добре покрито ястие, трябва да обърнете внимание на детайлите. Вашите гости може да не забележат тези сложни детайли, но тези малки съображения правят огромна разлика, ако се игнорират.

Цветовете

Време е да върнем към часовете по рисуване в началното училище и цветният спектър. Когато създавате перфектната чиния, използвайте допълнителни цветове. Цветното, ярко ястие ще изглежда по-привлекателно и ще има по-добър вкус от скучно, безцветно ястие. Създайте фокусна точка. Можете да използвате билки, зеленчуци или плодове като акцентиращи цветове, ако основното ястие изглежда меко. И накрая, не забравяйте да използвайте бялото пространство.

Предоставено от Анмар: https://anmar.bg/