Как да се подготвите за морски риболов?

Морският риболов ви привлича и сте решили това лято задължително да опитате, но не сте наясно как да се подготвите за този вид риболов.

За да ви помогнем се допитахме до експерти, които споделиха някой от основните стъпки, важни за подготовката при морски риболов.

Риболов от брега на морето

Източник на изображение: pixabay.com

Изберете правилните риболовни такъми

Щом това е първият ви опит за морски риболов, съветът на експертите е да започнете с базово оборудване, което впоследствие можете да надградите.

Тоест, ще са ви необходими:

Въдица – Добър избор за морски риболов са риболовните пръчки Болонезе, спининг въдиците както и телескопите.

Добре е въдицата, на която се спрете да е здрава, по възможност да е изработена от въглеродни влакна или карбон и да е с достатъчно удобна и стабилна дръжка.

Като за първа въдица няма да сгрешите, ако се насочите към многофункционален модел с дължина поне 4 метра.

Макара – Една макара от бюджетен или среден клас ще ви свърши добра работа. По-важното е моделът, на който ще се спрете да има здраво, запечатано тяло, устойчива на напрежение шпула и механизъм с голяма сила на придърпване.

Влакно и примамки – За морски риболов предпочитаният избор са монофилните влакна с диаметър 0,30 mm. 

Що се отнася до примамките, то можете да използвате както воблери, така и блесни, изкуствени примамки и чепарета.

Вземете решение от къде искате да ловите

Според това от къде искате да ловите се определя и техниката ви на риболов.

Така например, ако искате да хвърлите въдицата от брега, най-добрата техника е замятането на сърф. Тази риболовна техника позволява замятане на дълго разстояние.

Ако предпочитате риболова от скали, тогава подходящите техники са спининг и скален риболов. В случай, че предпочитате да хвърляте въдицата от по-ниските части на скалите, тогава телескопите Болонезе ще са най-подходящи.

При риболов от лодка далеч от брега имате доста варианти за избор. Можете например да практикувате както крайбрежен тролинг, така и дълбоководен тролинг, спининг, мач риболов и други.

Подберете внимателно облеклото си

В сутрешните часове, особено ако се намирате навътре в морето е доста ветровито и студено дори и през лятото. Затова е добре да се екипирате с подходящите дрехи за риболов.

Няма да сгрешите, ако се снабдите с базова тениска с дълъг ръкав и UV защита, удобни панталони за риболов с повече джобове и да имате под ръка топла поларена блуза и водо и ветроустойчиво яке.

Ще се отнася до обувките, добре е те са неплъзгаща се подметка.

Проверете прогнозата за времето

Проверете прогнозата за времето, преди да тръгнете. Избягвайте риболов при бурни или ветровити условия, тъй като това не само може да затрудни риболова и може да бъде опасно за вас.

Носете защитни средства и комплект за първа помощ

Дори и да ловите от брега, спасителната жилетка може да ви е от голяма помощ, тъй като нищо не се знае, когато сте на морето.

Комплектът за първа помощ също ще ви е полезен, в случай, че докато вадите тежката риба се нараните.

Подходящите слънчеви очила, както и шапката пък ще предпазят очите и главата ви от яркото слънце, затова е силно препоръчително да ги прибавите към оборудването си.

Носете храна и вода

Морският риболов, особено ако сте на лодка в морето продължава дълги часове. Затова е добре да си подготвите достатъчно храна и вода, за да останете добре хидратирани и енергизирани.

Риболов от лодка

Източник на изображение: pixabay.com

Запознайте се с разпоредбите

Уверете се, че сте запознати с местните разпоредби за риболов, включително ограниченията на местата за риболов (ако има такива) и ограниченията на размера на рибата, която искате да ловите.

Уважавайте околната среда

Не замърсявайте околната среда и преди да си тръгнете се уверете, че ще оставите мястото така, както сте го открили. Събирайте боклуците и ги изхвърляйте на правилните места.