Синтетично моторно масло

Предимства на синтетичното автомобилно масло

Какви са предимствата на синтетичното автомобилно масло? Нека разгледаме химическия състав и цената на различните продукти, за да ви помогнем да решите кой е най-добрият за вас. Ако имате по-стар двигател, може също да се интересувате от намаляване на емисиите и дима, произвеждан от двигателя. Различните синтетични моторни масла могат да подобрят горивната ефективност на вашия автомобил, да сведат до минимум течовете и разливите и дори да намалят емисиите. Но защо си струва цената?

Цена

Въпреки растящите цени на синтетичното автомобилно масло, има много начини да спестите пари, докато купувате това жизненоважно смазочно масло. В сравнение с конвенционалните моторни масла, синтетичните моторни масла са по-щадящи околната среда и могат значително да удължат живота на вашия автомобил.

В сравнение с конвенционалното масло, синтетичното масло е по-топло и може да отстрани примесите по-бързо. Това не винаги е възможно с конвенционалните масла. Синтетичните масла не се разграждат толкова бързо, колкото конвенционалните масла, поради което издържат по-дълго. Предлагат по-добра защита при екстремни условия, включително високи температури и теглене на тежки товари. Издръжливи са и предпазват вашия двигател по-добре от повреди, причинени от корозия.

Химичен състав

Химическият състав на синтетичното автомобилно масло се различава от конвенционалните моторни масла, поради различните методи, използвани за рафиниране на суровото масло. Този тип масло се състои от смес от сяра, наситени мастни киселини и други ненаситени въглеводороди. Наситените въглеводороди нямат двойни въглеродни връзки. Ненаситените връзки обаче могат да бъдат окислени, което може да повлияе на свойствата на маслото.

Добавките намаляват вискозитета при ниски температури и го сгъстяват при високи температури. С течение на времето тези химически добавки се разграждат и синтетичното масло запазва свойствата си. Маслото, използвано в автомобилите, е по-гъсто и по-малко вискозно, така че може да забележите, че става малко по-гъсто, тъй като замърсителите се натрупват в колата ви.

Ползи

Напълно синтетичното масло осигурява няколко предимства. Маслото е формулирано да предотвратява окисляването и износването, като същевременно удължава живота на двигателя. Синтетичното масло се състои от молекули, които са с еднаква форма, което му помага да издържи по-дълго и защитава двигателя ви по-добре. Минералното масло съдържа молекули с неправилна форма, които карат вашия двигател да работи по-усилено и изгаря маслото по-бързо. Освен това ще ви помогне да избегнете проблеми като чукване на двигателя.

Друго предимство на използването на синтетично масло е, че поддържа вашия двигател по-чист. Конвенционалното масло улавя частици и парчета метал, докато преминава през двигателя. Тези остатъци могат да повредят двигателя и да скъсят експлоатационния му живот. В резултат на това конвенционалното масло има тенденция да се превръща в утайка с течение на времето. Синтетичното масло е много по-тънко и има молекулярна промяна, която води до по-малко отлагания.

Препоръки

Можете лесно да преминете от конвенционално автомобилно масло към синтетично масло във вашия автомобил. Въпреки че може да е изкушаващо да пропуснете тази важна стъпка, не е препоръчително. Конвенционалните масла са високо развити и са доказали своята ефективност от десетилетия. Следвайки препоръките на производителя, вие ще можете да използвате висококачествен продукт, който няма да навреди на вашия двигател. Освен това можете да извлечете максимума от парите си, като закупите висококачествено автомобилно масло.

Синтетичното моторно масло е проектирано в лаборатория, за да премахне повече примеси и да помогне на вашия двигател да работи по-добре. Освен това може да издържа на различни температури, което го прави идеален за превозни средства, които прекарват много време навън. Дори при минусови температури, синтетичното масло ще осигури на вашия двигател максимална защита.