Има няколко неща, които е добре да вземем под внимание преди да си закупим лаптоп или компютър:

За какво да внимаваме като избираме компютър?

Има няколко неща, които е добре да вземем под внимание преди да си закупим лаптоп или компютър:

Изберете компютър според вашите нужди

Едно от най-важните неща, които да направите преди да предприемете покупка е да решите точно за какво ви трябва.

Ако пътувате често, то по-удачно решение за вас разбира се ще е лаптопът. Насочете се към по-малки и леки модели с по-голяма устойчивост на сътресения и по-висока издръжливост на батерията.

Лаптопът не само предлага повече мобилност, но и има по-икономичен разход на енергия и може да се ползва на места без електрическо захранване. Настолният компютър обаче е с по-евтина поддръжка и притежава повече възможности в сравнение с лаптопа.

Ако пък ви трябва компютър за дома, който ще се ползва от цялото семейство, то се насочете към бюджетен модел, който да е с голям екран и здрави части.

Ако ви трябва компютър за игри, графична обработка то изберете такъв с добри параметри. Трябва да има надеждна видеокарта и процесор и също така голям екран с висока разделителна способност и добро охлаждане.  Не забравяйте да проверите дали избрания от вас модел поддържа операционната система, която планирате да ползвате.

Придържайте се към своя бюджет

Независимо дали ще ползвате компютъра за офис работа, игри с високи изисквания, сърфиране в интернет, процесорът трябва да се вземе под внимание. Важно е да изберете компютър с процесор подходящ за вашите нужди. Повечето авторитетни марки производители на компютри предлагат както скъпи компютри от бизнес клас, така и по-евтини модели. Няма нужда да инвестирате в скъп компютър с екзотичен дизайн и с множество екстри, ако не смятате да го ползвате по предназначение и няма да ползвате всичките му екстри.

Не купувайте „на сляпо“

След като разгледате няколко опции, направете си списъка си от фаворити и докато ги сравнявате внимателно, постепенно зачерквайте от списъка тези, които смятате, че не отговарят на вашите изисквания. Не правете избор само според марката или външния вид, а по-скоро вземете под внимание класа. Разгледайте възможно най-много модели и „отсейте“ най-добрите. И също така не се предоверявайте на препоръките от продавач-консултантите и не ставайте жертва на ярките реклами и други маркетингови похвати .

Ако сте от хората, които искат да спестят пари при покупката си компютър или лаптоп, обмислете опцията за покупка на компютър втора ръка. Мит е фактът, че употребяваната компютърна техника на пазара е с лошо качество.  Напълно възможно е употребяван компютър да бъде по-добър и издръжлив от чисто нов. Това се случва, когато компютърът втора ръка е от висок бизнес клас и добре запазен. Можете да откриете висок клас употребявани модели компютри втора употреба от iZoneBG.  Там ще откриете богато разнообразие от изключително запазени модели лаптопи и компютри втора ръка с отлични параметри и с минимални следи от употреба.

Всички компютри са изработени от маркови материали, тъй като са на водещи производители на компютърна техника  като IBM / Lenovo, Dell, HP, Toshiba, Apple и други. Преди да стигнат до вас, те са били притежание на различни бизнес корпорации и международни банки в Европа, които подменят компютърното си оборудване на всеки 2-3 години. Преминали са през обстойни технически проверки на всички техни компоненти. Предлагат се с минимална гаранция 6 месеца.