Пречистването на организма подсилва имунната ни система и ни помага да сме в оптимално здраве.

Защо е полезен детоксът и какво представлява Аюрведа?

Мръсният въздух, водата, почвата в околната среда оказват значително влияние върху организма ни и съответно нашето здраве. Те водят до натрупването на редица синтетични химикали в нашия организъм. Други виновници за натрупването на токсини това са тютюнопушенето, консервантите и подсладителите в нездравословните храни, с които често прекаляваме.

Когато в организма ни са се натрупали голямо количество вредни вещества, ставаме по-податливи на различни заболявания като например алергии, настинки, хормонален дисбаланс, алергии, диария, кожни проблеми, слаб имунитет. Замърсяването на нашето тяло може да доведе до оплаквания като чувство за умора, главоболие, трудна концентрация, например сърдечно-съдови болести, диабет, Алцхаймер и рак. Нашето тяло се нуждае от периоди на пречистване от вредните вещества, за да се регенирира напълно и функционира добре.

Какво е детокс?

Детоксът е режим на хранене, при който се приемат зеленчуци и плодове в течно състояние. Основната идея тук е да се улесни работата на черния дроб и по време на детокс се избягват месото и наситените мазнини, кафето, цигарите, алкохола.

Една от основните функции на детокса е да пречисти черния дроб, дебелото черво, бъбреците, лимфата  в нашето тяло, в които са се натрупали вредни вещества и тежки метали. Детоксът оказва влияние върху най-миниатюрната част от нашето тяло – клетката. Пречистването на организма подсилва имунната ни система и ни помага да сме в оптимално здраве. Соковете от плодове и зеленчуци, които детокс режимът включва са богати на антиоксиданти, фитонутриенти и безброй други полезни за организма  вещества, които действат благотворно на целия организъм.

Има най-различни видове детокс: от еднократен детокс един път в месеца до “лечебно гладуване“. Продължителността на детокс периода варира: от 48 часа до 21 дни.

Детоксът не означава директно вълчи глад, тъй като голям списък от храни, които доказано пречистват организма. Детокс храни са: лимон, зелен чай, джинджифил, червени боровинки, цвекло, кафяв ориз, ленено семе, ябълки, броколи, артишок, аспержи, босилек, кориандър, канела и много други.

Защо ни е необходим детокс?

Детоксът носи много предимства. Той стимулира функцията на храносмилателната система пречиства кръвта, повишава енергията, придава здрав вид на кожата, намалява негативните резултати от стареенето, подсилва паметта, предотвратява натрупването на излишни килограми.

Има един много ефективен и безопасен начин за детокс. Чрез методите на древната индийска медицина Аюрведа, ние  можем да пречистим и подмладим тялото си. Тази медицина е на повече от 5000 г.  и включва здравословен начин на живот, пълна терапия за тялото и духа.  Лечебните й методи също така включват здравословен детоксикиращ хранителен режим в комбинация с йога упражнения и медитация. Аюрведа медицина лекува множество болести, като например сърдечно-съдови заболявания, хипертония, нарушения на коронарното кръвообращение  и други заболявания на сърцето.

Аюрведа лечението също така действа благоприятно на стомашни болести, ставни заболявания: артрит, спондилоза и сподилит, подагра, камъни в бъбреците, простатит, псориазис, екзема, косопад, пъпки, безплодие, нисък имунитет, настинка с кашлица, недохранване, също двигателни нарушения като парализа, последствия след мозъчен инсулт, парализа,  енергийни дисбаланси, проблеми със съня, депресия, пристрастеност, безпокойство и други.

Терапиите Пурвакарма и Панчакарма са някои от лечебните терапии в Аюрведа, които включват масажи с автентични индийски масла и билки . Можем да си направим детокс с Аюрведа в Ayurveda  Bansko.  В тази клиника се прилагат различни терапии и ппроцедури според правилата на Аюрведа. Там работят опитни и квалифицирани индийски лекари, които са се специализирали в прилагането на лечебните методи на Аюрведа.  Те притежават сертификати за доктор от M.C.I.M.