ПОДРЕДЕНИ ЗЪБИ – ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Подредени зъби – здраве и красота

Може да поддържате отлична устна хигиена, но ако имате неправилно подредени зъби, в момента, в който се усмихнете хората виждат първо тях и си правят грешни изводи. Това е жалко, но за съжаление е самата истина.

За щастие, живеем във времена, в които денталната медицина е толкова напреднала, че ви позволява с малко повече усилия и ортодонтско лечение от специалисти като Д-р Цветомир Бадов да се сдобиете не само подредени и здрави зъби, но и с красива усмивка.

5 предимства от носенето на брекети

Подобряват здравето на зъбите и устната кухина

Брекетите не само изправят неправилно подредените зъби, но допринасят за добрата устна хигиена и се грижат за здравето на зъбите. Когато ги носите, почистването на зъбите става много по-лесно, тъй като четката или конецът, с които ги почиствате могат да достигнат до трудно достъпните места и да отстранят всички остатъци от храна. А това от своя страна предотвратява натрупване на зъбна плака и появата на кариеси.

Помагат за храносмилането

Когато зъбите ви са неправилно подредени, когато се храните малките парченца храна не могат да бъдат сдъвкани и попадат директно в стомаха. В резултат на това на храносмилателната система ѝ отнема повече време, за да смели и усвои напълно храната. Ако носите брекети обаче, този проблем престава да съществува, тъй като те поддържат зъбите в правилен ред. А това от своя страна ви позволява да сдъвчете и най-малкото парченце храна, което поемате и то да премине в стомаха напълно смляно.

Предотвратяват ерозията на челюстната кост

Кривите зъби и неправилната захапка могат да доведат до ерозия на челюстната кост и дори до нещо по-лошо. Това се случва, тъй като частици от храната, която поглъщате остава по зъбите, отлага се по костта, след което се появяват бактерии, които се хранят с костите на челюстта. Носенето на брекети предотвратява на 100% този сценарий, тъй като както вече споменахме, задачата им е да подравняват зъбите. А това от своя страна не позволява на бактериите да полепнат и да започнат да се хранят с челюстната кост.

Подобряват речта

Ако имате неправилно подредени зъби, наред с нещастието да не можете да се усмихвате спокойно най-вероятно имат проблеми и при произнасянето на някой думи или звуци. Брекетите могат да ви помогнат да се справите с говорните дефекти и да започнете да говорите правилно и без да произнасяте съскащи или фъфлещи звуци.

Увеличават увереността

Тези ортодонтски апарати със сигурност играят много важна роля за здравето ви, но нека си признаем – те играят изключително важна роля за повишаването на самочувствието. Когато имате красиви зъби се само се усмихвате по-често, но го правите със самочувствие. И това не е всичко. Наред с по-широката усмивка, която се появява на лицето ви, ще престанете да се срамувате да говорите и ще станете много по-уверени в себе си. А това от своя страна ще бъде забелязано от хората, с които комуникирате.

След всичко казано дотук, най-вероятно се питате на каква възраст можете да поставите брекети и къде да направите това. 

За да отговорим на някой от най-важните въпроси относно ортодонтското лечение, помолихме един от най-добрите ортодонти у нас – Д-р Бадов да ви даде кратки отговори.

На каква възраст се поставят брекети?

Денталната и ортодонтската медицина са толкова напреднали, че възрастта на пациента не е фактор. Разбира се, най-добре би било брекетите да бъдат поставени на по-ранна (тийнейджърска) възраст, но ако сте я подминали отдавна, няма проблем.

Кой може да поставя брекети?

Всички специализирани ортодонтски клиники или частни ортодонтски практики предлагат консултации, поставяне на брекети и проследяващо лечение.

След колко време ще имате красиво подредени и здрави зъби?

Това зависи както от вида брекети, които поставите, така и състоянието на зъбите и устната ви кухина. Зависи и дали имате нужда от брекети за леки козметични промени или се нуждаете от по-специално и сложно лечение. Обикновено обаче лечението отнема от 6 месеца до 2 години.