Суровите ядки са бонус за здравето

Суровите ядки са бонус за здравето

Ядките са не само изключително вкусни, но и носят много ползи за здравето. Диетолозите ги препоръчват за коригиране на теглото, сърдечно – съдовите специалисти ги препоръчват, защото намаляват сърдечните заболявания, а онколозите, защото суровите ядки намаляват риска от ракови заболявания.

Можем да продължим да изброяваме, но спираме до тук, защото искаме заедно с нашите приятели от Ядки Елит да ви запознаем с някой от най-полезните за здравето ядки, които е добре да консумирате сурови.

5 – те ядки, които са бонус за здравето

Орехи

Според експертите, това са първите ядки, които хората са започнали да консумират преди повече от 10 000 години. А ние сме склонни да им вярваме, тъй като сме убедени, че нашите прадеди са успели още в тези далечни времена да оценят правилно както вкусовите качества на суровите орехови ядки, така и да се уверят в тяхната полза за здравето. Защото днес знаем, че ореховите ядки са пълни с фитохимикали като феноли, фитати и фитостероли, което ги прави едни от най-полезните ядки изобщо. Освен това са страхотен източник на Омега – 3 и по-точно на алфа – линолова киселина, която се грижи за здравето на костите, сърцето и намалява риска от развитието на диабет. Със своите мощни антиоксидантни свойства ореховите ядки се борят с раковите клетки, грижат се за нивата на холестерола и помагат при затруднения с паметта.

Бадеми

И бадемите, като ореховите ядки са рекламирани още от библейски времена като една от най-полезните храни, консумирани сурови. И то с основателна причина. Наскоро в The Journal of Nutrition бе публикувано изследване, според което при хора, консумирали сурови бадеми в продължение на 12 седмици се наблюдава намаляване на телесните мазнини, теглото и кръвното налягане. А според проучване, проведено през 2017 година при хора, страдащи от диабет се наблюдават подобрени нива триглицериди, по-добър контрол на глюкозата и намаляване на теглото. И всичко това е напълно възможно само след редовната консумация на сурови бадеми в продължение на 3 седмици.

Шамфъстък

Според изследване, публикувано във водещо американско медицинско издание, при хора, които консумират редовно сурови ядки шамфъстък се наблюдава подобрение и нормализиране на холестерола и триглицеридите, както подобряване контрола на глюкозата и намаляване на кръвната захар при диабетици. Редовното похапване на сурови ядки шамфъстък е много полезно и за хора с преддиабет, тъй като ядките съдържат фитохимикали, които имат мощно противовъзпалително действие.

Макадамия

Наричана още “Кралицата на ядките”, макадамията е още една от ядките, които носят големи ползи за здравето. Тези малки, вкусни дарове от природата са добри източници на тиамин, манган, антиоксиданти и много витамини. Анализите на един от водещите производители и доставчици на печени и сурови ядки Еlit-p.com са установили пряка връзка между редовната употреба на сурови ядки макадамия и по-ниския риск от сърдечни заболявания. А клинични проучвания, проведени през 2015 година в САЩ са доказали, че включването на макадамия в диетата спомага за намаляването на общия холестерол.

Кашу

Ядките кашу са обичана и популярна закуска за малки и големи. Освен, че са вкусни, тези ядки както се досещате са и много полезни. Кашуто съдържа фитати, които имат противовъзпалителни свойства и минерали като фосфор, магнезий, манган и мед. Едни от последните изследвания показват, че мъже и жени с леко повишен холестерол, които приемат между 16 и 36 сурови ядки кашу дневно нормализират холестерола си в рамките на един месец. А изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition доказва пряка връзка между консумацията на сурово кашу и подобряването нивата на кръвните липиди.

Защо суровите ядки са по-полезни?

Всъщност, и печените и суровите ядки са полезни и е трудно да бъде даден точен отговор кои ядки са по-полезни. И едните, и другите запазват полезните си хранителни вещества и консумацията им ще ви помогне да подобрите здравето си. Все пак, има едно нещо, което е в полза на суровите и ядки и то е, че са по-малко калорични в сравнение с печените.