Полилеите - магията на светлината

Полилеите – магията на светлината

Полилеите са нещо повече от средство за осветяване на стаята. Подбрани правилно, те се превръщат в основен декоративен акцент и финален щрих на интериора на дома. Понякога е достатъчно просто да поставите ново осветително тяло в някое от помещенията, за да се преобрази то изцяло и от претрупано, тясно и зле осветено да се превърне в най-уютното, просторно и удобно място в целия ви дом.

За да стане това обаче е нужно да изберете точния полилей, който да съответства не само на големината на стаята и стила на интериора, но и на още нещо.

Как да изберете идеалния полилей?

В днешно време е изключително трудно да направите правилния избор на тези осветителни тела, тъй като магазините, които ги предлагат са много, а моделите, марките и размерите на полилеите са в изключително широк диапазон. 

За да се опитаме да ви бъдем от полза, помолихме експертите от mondomebeli.com да изготвят кратък списък на нещата, които е препоръчително да знаете, когато избирате тези артикулите за външно осветление и декорация.

Диаметър

Това е първият критерий, по който трябва да избирате полилея. Защото от големината му зависи дали осветителното тяло ще се впише в интериора на стаята или не. 

Добрата новина е, че дори и досега никога да не сте избирали подобен артикул за дома си, има едно общо основно правило, по което можете да се водите, за да направите подходящия избор.

 А то (правилото), е следното:

  • Ако помещението ви е по-малко от 10 м2, диаметърът на полилея не трябва да надхвърля 40 см. 
  • Ако стаята е с размери до 20 м2, диаметърът на осветителното тяло не трябва да надхвърля 50 см, а ако е с размери по-голямо от 20 м2, тогава диаметърът на полилея може да е около и над 60 см.
  •  Ако помещението е по-голямо от 30 м2, тогава можете да поставите или един полилей с диаметър 60 см или два по-малки (по 30 см) в права линия.

Височина

Височината, на която ще поставите полилея също е от голямо значение, но и тук има общи правила, които можете да следвате:

  • Ако ще поставяте полилей в помещение със стандартна височина на тавана (2,50 – 2,70 м), тогава е добре осветителното тяло да не виси на повече от 50 см от тавана.
  • Ако полилеят е предназначен за трапезарията разстоянието между него и масата за хранене трябва да е 80 – 90 см. 

Тип светлина

Въз основа на функцията, която искате полилея да изпълнява трябва да изберете и дали искате да разпръсква разсеяна или директно насочена светлина. 

Тук специалистите от Мебели Мондо съветват следното:

  • Ако избирате осветително тяло за хол, по-доброто решение е да се спрете на полилей, който разпръсква разсеяна светлина, тъй като той ще осветява цялата стая. 
  • Ако артикула, който ви трябва е предназначен за кухня или трапезария, тогава по-добрият вариант е да се спрете на полилей с директно насочена светлина.

Материал

Материалите, от които могат да бъдат изработени тези осветителни артикули са много. Най-често обаче материали като стъкло и кристал се използват за класическите полилеи, металът – за индустриалния стил осветителни тела, дървото – за скандинавия стил полилеи, бамбук и ратан – за етно полилеи, а керамиката, хартията и седефът – за “селския” тип интериор.

Стил

Стилът на полилея винаги зависи от стила, в който сте обзавели конкретното помещение. Казано по друг начин, ако стила на стаята е класически, подходящи полилеи за него са изработените от мурано стъкло, кристал, Тифани и други. Що се отнася до дизайна и цвета, тук трябва да се съобразявате с останалите мебели и цветовете в стаята. Ако пък си падате по модерната визия и помещението ви е в индустриален стил, тогава добър избор биха били полилеите от метал, месинг с изчистени линии. За планински хижи или селски вили много подходящи са осветителните елементи от дърво, ковано желязо и други материали с интересен и нестандартен дизайн.