Семена за всяка нужда

Семена за всяка нужда

Искате да започнете да отглеждате зеленчуци в градината, но не сте напълно наясно със семената, които трябва да закупите. Наистина, разнообразието на тези продукти е изключително голямо и това понякога води до затруднения и колебания при избора.

И все пак, ако имате желание да разберете малко повече за този посадъчен материал, от sortovisemena.bg са готови да ви помогнат да положите основите.

Основни видове градински семена

Ако поне веднъж сте влизали в магазин за сортови семена, тогава знаете колко голямо е разнообразието им. Въпреки това обаче, можем да разделим този посадъчен материал на три основни вида според това как се отглеждат и развъждат.

Открито опрашвани

От самото наименование на този вид става ясно, че опрашването им се извършва открито и с помощта на вятъра, птиците и насекомите. Този вид семена се наричат още “истински тип”, тъй като добиват по същия начин, по който са го правили нашите майки, баби и прабаби. Обикновено се намират малко по-трудно в търговската мрежа и са с по-високи цени, но за сметка на това растенията, израснали от открито опрашвани семена имат страхотен аромат и невероятни вкусови качества.

Хибридни

Хибридните семена обикновено се етикетират от компаниите за семена с F1 и се отнасят от два различни вида растения, което са опрашени умишлено от хората. По този начин се получават семена на растения с желани качества (устойчивост на болести, по-голям добив, по-едри плодове/цветове, по-силен аромат, по-добър вкус и т. н. и т. н.)

Този вид семена са изключително подходящи за начинаещи градинари, тъй като са високоустойчиви на болести, лесно се адаптират към различни климати и могат да виреят почти при всеки тип почва.

ГМО

Съвсем наскоро генно модифицираните сортове семена бяха ребрандирани на ВЕ (биоинженерни семена). Както и да се наричат обаче, сигурното е едно – не могат да се получат по естествен начин в природата. За да се селектират е необходима високотехнологична лаборатория, в която ДНК – то на семената се модифицира и променя. Макар, че ГМО семената са много устойчиви и гарантират високи добиви, не се препоръчват за използване в домашната градина.

След като от sortovisemena.bg ви запознаха с основните видове посадъчен материал, можете по-бързо и лесно да се ориентирате в покупката според нуждите си. 

5 зеленчука, които се отглеждат най-лесно от семена

Цвекло

За да отгледате в градината си цвекло, просто трябва да подготвите добре почвата и за засадите семената. Ако искате да получите по-малки глави, посейте семената по-нагъсто или на два реда. Можете също така да закупите микс от жълто, червено и бяло цвекло и ще получите цветна зеленчукова градина.

Моркови

Най-важното при отглеждането на морковите е да засеете семената в мека, смесена с малко пясък почва, от която водата може да се оттича добре. След това правите плитки леки и засаждате семената на разстояние.

Краставици

За краставиците трябва да наторите добре почвата с тор в високо съдържание на азот и калий. По възможност изберете слънчево място в близост до ограда (оградата може да ви послужи като опора за катерене на краставиците). Изберете ли правилното място, правите лехи или “гнезда” и засаждате семената.

Грах

Семената на този зеленчук се засаждат веднага след последната пролетна слана. Ако искате да имате пресен грах през цялото лято, можете да засеете няколко сорта грах с различен период на зреене. Или можете да засаждате нов сорт на всеки няколко седмици.

Тикви

На тиквите им трябва топла, мека почва богата на компост. Трябва им и много вода. Останалото е лесно. Купувате си семена от специализиран магазин за сортови семена, правите в почвата плитко “гнездо” и поставяте в него няколко тиквени семена. На разстояние правите следващото “гнездо” и отново поставяте няколко семена.

Репички

Репичките са естествени спътници на морковите. Казано по друг начин можете да засадите семената репички и моркови заедно. Тъй като репичките се израснат първи, те ще подготвят почвата за морковите. 

Ако пък искате да са отделно, просто трябва да ги засеете в лехи в мека и леко пясъчна почва.